reklama70590

ГОЛА ВОДА -10 милиони евра, бандити, криминалци, отпуштени работници


....Најголемиот парадокс во целата корумпирана стратегија за наводно спас на ЈП ќе биде тоа што граѓаните ќе бидат  УДАВЕНИ со огромни суми за нешто што го имаат во ИЗОБИЛСТВО.... !!!

save-money-on-water-billНародот, пренесен жеден  преку (гола) вода...
Ова е одлично сценарио за филм или документарец за период од криминалната транзиција во кое се зборува за една голема продажба на национално богатство, а во која голема игра се вклучени големи играчи од локално и државно ниво. Жртва ке бидат отпуштените работници и граѓаните кои ќе го плаќаат цехот на  корумпираните политичари и бизнис мафијата.

Сиже: Јавно претпријатие кое е под контрола на локални народни избраници наеднаш ке признае дека има огроми финаски проблеми. Локалните моќници веднаш ќе се нафатат да бараaт на чин за санирање на штетите во интерес на граѓаните (иако до тогаш тврделе дека во ЈП нема превраборувања, дека  ЈП работи рентабилно и нема сериозни проблеми во услугите кон граѓаните)

Според нив едниствена опција ќе биде брза продажба  на подолг  период со изговор дека тоа е спасот за вработените и ЈП со што ќе се обезбеди подобра услуга и инвестиции во интерес на граѓаните.  Сумата наводно ќе биде голема но нема да се потенцира дека во сумата ќе се врачуна и инвестицијата која ќе треба купувачот или концесионер да ја инвестира во периодот на владението од неколку децении!

Поточно за ЈП ќе биде платена (мала) милионска сума додека најголемиот дел ќе биде инвестиран со парите од граѓаните преку екстремно високите сметки за услугите и со екстра профит од неисплатени пари за платите на веќе отпуштените работници и на тие што ке бидат отпуштени.

По барање на концесионерот за чистење на "заматената вода" (отпуштање на голем број на вработени како и за законските процедури,  ќе се погрижат народните избраници во мнозинството на локалното самоуправување, како и локалната и државната корумпирана администрација. Поточно истите тие  кои го удавиле ЈП со партиски вработувања и го  толерирале и правдале недомакинското работење на нивните партиски менаџери - директори закитени од сите партиски пердуви во изминатот период ! Наеднаш нивните партиски пиончиња (вработените) воопшто немат да им бидат важни, туку (како вода)  ќе бидат испуштени од работа со образложение дека ќе биде така се до моментот кога ЈП ќе се консолидира !? Со други зборови: Вода ги однела!

За таквата законска процедура некои ќе бидат дебело офајдени а дефокусирањето на јавноста од криминалните планови за продажба ќе биде со организирање на тензии врз национална,религиозна основа како  и други дневни актуелности од секаков карактер, потпомогнати од странски служби во интерес корпорации заинтересирани за добра зделка.... (кражба).

Понатака,  НИКОЈ од надлежните нема да се подсети на веќе направениот КРИМИНАЛ во потрошените милионски евра инвестиции од пред неколку години кои исто така беа опљачкани токму од бизнис и политчката мафија од тој период а која инвестиција требаше  да ги подобри услугите кон граѓаните од страна токму на истото Јавно Претпријатие. Ќе молчи и Јавното Обвинителство иако постојат неспориви докази за КРИМИНАЛ од тој период. Како дополнителен БОНУС исто така, НИКОЈ нема финаски и долгорочно  да го процени крумпираниот план на народните душегрижници иако е сосема едноставно. Интересно е тоа што и владата контролирана од политичката бизнис мафија ќе глуми загриженост но нема да превземе ништо против продажбата.

Поточно, сумата за која  ЈП ќе биде продадено, всушност е многу мала, затоа што во тој долг период од неколку децении во кој концесионерот ќе стопанисува и ДЕБЕЛО ЌЕ ПРОФИТИРА, градот ќе има големи државни финасиски средстава, ќе може да се задолжува со минимални камати, и ќе може сам да си инвестира во идни проекти а граѓаните ќе си стопанисуваат со ЈП.

Накратко, БУЏЕТОТ на градот за тој период од неколку децении ќе биде ТОЛКУ МНОГУ ГОЛЕМ што средтвата од продажбата на ЈП ќе бидат незначителни како вредност за продажба на ЈП кое е всушност е МОНОПОЛ !!!

Најголемиот парадокс во целата корумпирана стратегија за наводно спас на ЈП ќе биде тоа што граѓаните ќе бидат  УДАВЕНИ со огромни суми за нешто што го имаат во ИЗОБИЛСТВО !!!

Би било добро кога ова сценарио би се реализирало  на филм за да се подсети јавноста на криминалните малверзации од времето на гнасната приватизација од која и ден денес не можеме глава да кренеме. Во него, некои можеби ке  препознаат актуелни ситуации ? Сепак тоа е право на избор и лично убедување  а можеби Е само ГОЛА-ВОДА ?

Проект- ГОЛА ВОДА
Продуцент: Бизнис и политичка мафија.
Режија: Локалните Моќници и корумпирани фактори.
финасиска конструкција: Буџетот од граѓаните.

Главните улоги: Aктери познати во јавноста и задкулисни корумпирани кастинг фактори. Споредните улоги:  Подигнатите прстиња на градски советници од мнозинството. Декорација: Политичките војници од локалните комитети и организации.

Во ова сценарио  нема повредени животни...
(авторот познат на редакцијата)
OhridON 06-02-2012
Коментари (23)Add Comment
argumenti
напишано од trpe, февруари 10, 2012
Poslednite dba komentari sigurno se od ucesnici vo prodazbata sto vaka se trudele da pisuvaat vi se molam INTELEKTUALNO,kako da ne se navreduvaat OHRIDSKITE FUNKCIONERI,PA ZAREM TIE SE IZBRANI DA NE NAVREDUVAAT NAS KAKO GLASACI,SLUCAJNO SE FUNKCIONERI I TAKA NECUJNO TREBA DA SE SKRIJAT I IZVINAT PRED SEBESI,NIE GLASACITE NE IM PROSTUVAME.
KOMENTAR NA GOLA VODA I PREKINATA POSTAPKA
напишано од ANONIMEN, февруари 10, 2012
Ppzdrav do OHRIDON I ZA ADMINISTRATOROT ZARADI OTVARANJE NA GORCLIVI PRASANJA VO NASIOT GRAD OD SITE SVERI I PROBLEMATIKI I TAKA TREBA .
POZDRAV I DO AVTOROT POZNAT NA REDAKCIJATA (taka se deklarira).Se nadevam deka negoviot tekst e inspirirarn od cisti graganski pobudi dobronamerni bez nikakvi drugi pozadini na sueti politiki i interesi.Ocigledno e deka ima i odredeni povrsni poznavanja i soznanija za odredeni sostojbi, arno ama PREMNOGU PREJUDICIRA I PREMNOGU HIPOTETICKI GI POSTAVUVA SITE NEGOVI SOZNANIJA I TEZI,I MISLAM NEKOREKTNO DAVA TESKI KVALIFIKACII NEZAVISNO ZA KOGO I KAKO.
ZA DA SE DAVAAT TAKVI KVALIFIKACII SO TAKOV VOKABULAR TREBA DA SE IMA ARGUMENTI A NE SAMO ZARADI BOMBAST NASLOV I PROVOKATIVEN TEKST, SEPAK SE RABOTI ZA SERIOZNA PROBLEMATIKA.
SITE MOMENTI OD MINATOTO I AKTUELNITE SEUSTE SE VO POSTAPKA NE SE ZAVRSENI ZA DA SE PREJUDICIRA EPILOG(ILI AVTOROT ODNAPRED GO ZNAE POSTO IMA I ODREDENI PODATOCI)A SE GORCLIVI I OHRIDSKATA JAVNOST TREBA DA JA ZNAE VISTINATA BI GO POSOVETUVAL AVTOROT DA SE IDENTIFIKUVA VO NEKOJA DEBATNA EMISIJA VO LOKALNI,NACIONALNI TV DA GI POVIKA SITE "BANDITI" "KRIMINALCI" DA SE SOOCI SO NIV SO NEGOVITE SOZNANIJA ARGUMENTIRANI NASPROTI NIVNITE PA NEKA IMAAT I TIE PRILIKA DA GI SLUSNEME I KAKO GRAGADI DA PROCENIME OSUDIME KADE "LEZI ZAJAKOT".MISLAM DEKA IMAME I JAVNI IZVRSNI INSTITUCII KOI KE SI PREVZEMAT SOODVETNI DEJSTVIJA ZA STORITELITE ILI ZA TIE STO NEOSNOVANO KLEVETAT ETIKETIRAAT IMPUTIRAAT.MISLAM DEKA TAKA E NAJKOREKTNO VO INTERES NA VISTINATA I VO INTERES NA SITE ONIE KOI OD SRCE GO SAKAAT OHRID ZA NAS I IDNITE GENERACII
POZDRAV DO SITE OHRIGANI NA KOI OHRID IM E EDINSTVENATA POLITICKA OPCIJA
POZDRAV DO SITE AVTORI NA KOMENTARITE
напишано од NAPISANO OD PROAQVA-OHRID, февруари 09, 2012
So siot respekt na grizata na sekoj graganin za poslednite nastani vo nasiot grad pred se postapkata za davanje pod koncesija na sistemot za vodosnabduvanje i sekundarnata kanalizacija za da pred se go zadrzime dignitetot i dostoinstvoto na sekogo pred da dadam moe mislenje bi imal edna sugestija do Ohridon kako elektronski portal bidejki go pocituvam kako eden od najtransparentnite i nepristrasen portal da vo konteks na komentarite ne se objavuvaat onie koi sodrzat navredlivi i prizemni komentari za javni funkcioneri od nasiov grad i posiroko bidejki istite sme gi glasale i izbrale nie kako gragani na slobodni demokratski izbori i mislam deka treba da go zadrzime i pocituvame dignitetot na samite javni funkcii a dali istite se vo funkcija na interesite na graganite i gradot mislam deka gi imame site demokratski instutcii izbrani i imenuvani kade bi mozele da se lociraat i kazat site sprotivnosti i normalno da se sprecat i ako treba i da se odgovara.
Vo odnos na postapkata za koncesijata na Proakqa so pocit na site zagrizeni za ovaa postapka i kritika do onie so navrdlivi kvalifikacii i pausalni soznanija i komentari ako veke sakame da zastitime nesto sto e zaednicko dobro treba da bidat tocno informirani i vo celost da gi imaat soznanijata ili da pobaraat JAVNA DEBATA za istats postapka da se dobie kompletna slika za celiot proces po site osnovi pa da posle davame mislenja,sugestii zabeleski i komentari.Kolku sto mene mi e poznato za vakvi postapki ima poseben ZAKON ZA JAVNO PARTNERSTVO I KONCESII.Za da se otpocne edna vakva postapka ODLUKA NOSI UPRAVNIOT ODBOR NA MJP PROAQVA VO koj pariticipiraat site politicki subjekti vo dvete opstini.Istata taa odluka proceduralno i zakonski MORA DA IDENTICNO JA DONESAT DVATA SOVETI VO KOI PRAKTICNO IMA SOVETNICI IZBRANI OD NAS GRAGANITE NA OHRID I STRUGA .Odlukata za koncesija javno se objavuva vo mediumi i drzavni institucii.Siot ovaj proces e vo postapka najmalku dve godini od donesuvanje na prvata odluka na Upravniot odbor.Dolg period.
Celiot proces kompltno zakonski ispocituvan i sega na kraj davame sekakvi komentari.
Kade bese UO ? Kade bea sovetnicite i politickite partii pred da se otpocne postapkata? Kade bea instituciite ako e povredena zakonski istata?
A mislam deka sekoja inicijativa na sekoj e pozitivana kako inicijativa .Dali e vo red taa inicijativa ili ne toa e drugo prasanje ama ne na kraj.Najlesno e da sudime nekogo i da go degraddirame na nesto nepotvrdeno. i pred se treba da bideme so cista sovest po site osnovi moralni covecki i profesionalni.Za sekoja kvalifikacija treba da imame fakti i tranparentno da se obelodeni ama i so povratna odgovornost za kleveta ako ne e taka .Mislam deka toa pravata doblest na sekoj graganin so maticnoto ime i prezime a ne so psevdonimi.Javnite funkcioneri izbrani od nas imaat iminja i preziminja.
Pozdrav do site iskreni ohrigani i struzani koi iskreno se zagrizeni za aktuelnite sostojbi.
voda=BENZIN
напишано од od Ohrid, февруари 08, 2012
KE JA NAPRAET VODATA KO BENZINOT SKAPA I KO KE IMAT IZBORI UDRETE PAK ZA ......
politicka bagra
напишано од oh-mk, февруари 07, 2012
Navistina preku k.. mi e od vakvi politicki slepci kako ovoj "zagrizeniot".Toj i negovata pliticka bagra koja ocigledno ja brani i zastapuva i majka ke si prodaet za pari.Abre morat da pocnet da igret pistoli za ovie da se spasit narodov duri e vreme
profakva
напишано од proFUCKva, февруари 07, 2012
imat mogu vistina vo ona so go pisit vo tekstov, i vo ona so go piset pojketo citateli. Iako vo teorija i ne morat da e taka. Teoretski bi trebalo da se podobrit rabotenjeto na firmta so voveduvanje na privaten operator, so teoretski bi trebalo da gi namalit rashodite, so na kraj bi trebalo da dvedit do pagjanje na cenata. ama to e teorija. vo praksa vo ohrid nemat kapaciteti so prvo ke napraet dogovor so koj ke se zastitit javniot interes i ke mu ja ogranicit moznosta na operatorot za zloupotreba na prirodniot monopol. jas takov vo ohrid ne gledam, barem ne vo opstina ili vo vodovod. so znacit deka poverojatno e scenarioto deka nie gragjaniteke plascame od dzepot za budaliite na ace i merko. se slozvam so komentarite deka odednus sega koncesionerstvoto so volsebno stapce ke go reselo problemot. nikoj ne kazvit deka do problemite i ne trebese da dojt. po neznzm koj pat javno opitvam: so stana so parite od kfw, ebrd i dr. kaj se podobruvanjata na uslugite, kaj se namaleite tehnicki zagubi, kaj e zgfolemenata naplata i na kraj kaj e dogovorot so koj ne trebase da se zgolemvit brojot na vraboteni od 1998, tuku da se dozvolit po priroden pat (so penzioniranje)da si se namalit to broj do nekoe prifatlivo nivo. ako parite se potroseja kako so trebit i akose pocituvaja preporakite na donatorite, ne ke dojdevme na ova deredze. ama ubeden sum deka nekomu mu odgovarat ova, z's imat debela provizija od transakcijata. a z's nekoj plascat provizija???????????? za da mojt posle da si skluxit dogovor kak so sakat i posle da ni e**** mamataedna 3-40 god;ini. na kraj sakam samo da im posakam na onie so go napraja ova za kapka voda da umriet dajboze
Voda perit se ...
напишано од dime, февруари 07, 2012
Do prodazba na Proakva morase da dojde uste pred 10 godini bidejki :
- Vodovod Ohrid naplaka najskapa voda vo RM pokraj Veleskoto pretprijatie, a ne moze da si gi servisira sopstvenite potrebi za samoodrzuvanje.
- kon nekoi potrosuvaci se odnesuva kako kon kreditor za iznosi i po nekolku iljadi evra koi ne gi naplatila navremeno, a pokraj toa sto ne gi naplatila ne ni podignala zakonski instrumenti za prisilna naplata.
- Direktorite na Vodovod ne pobarale krivicna odgovornost za zatajuvanje na premolcenite pari za smetki od odgovornite vo pretprijatieto za citanje na vodomerite i naplatata.
- Lokalnata samouprava ne pobarala odgovornost od direktorite na Vodovod.
- Se pojavi proces kaj graganite za samoinicijativno manipuliranje so vodomerite vo domovite no i pretprijatija. Vazi devizata : Voda plaka samo onaj koj e glupav da plaka.
- Zastarenata tehnologija se kompenzira so prevrabotenost. Zacesteni defekti namesto da se saniraat so pokvalitetni materijali , se kompenziraat so vrabotuvanje za da moze da se raskopuva po ulici pocesto.
- Pod zakrila na celokupnata ekonomska situacija edinstven izgovor za neefikasnosta vo naplatata e siromastijata iako Vodovod ne e socijalna ustanova, a najgolemi neplakaci se firmi i bogati gragani i privatni sopstvenici na preku 30 apartmani za turisti.
E pa ni vo Germanija ne moze da opstoi vakov ekonomski hazard. Mora da propadne, so taa razlika sto tamu ke propadne vo prvite nekolku nedeli, a kaj nas vo prvite 50 godini. Korist ke izvlecat povtorno onie koi ne plakaat bidejki Koj plati ...plati, koj ne ke pocne posle prodazbata !
Kradci
напишано од Pendo, февруари 07, 2012
Tesko nas so ovie
...
напишано од Помош !!!, февруари 07, 2012
"Поточно, сумата за која ЈП ќе биде продадено, всушност е многу мала, затоа што во тој долг период од неколку децении во кој концесионерот ќе стопанисува и ДЕБЕЛО ЌЕ ПРОФИТИРА, градот ќе има големи државни финасиски средстава, ќе може да се задолжува со минимални камати, и ќе може сам да си инвестира во идни проекти а граѓаните ќе си стопанисуваат со ЈП."

Дали имат свесни луѓе во градов да протестирет против продазбата на водоводот!!!. Алооо Свестетесе што се случвит ! КАДЕ СЕ СЕГА ПАРТИИТЕ. ПОМАГАЈТЕ
.
напишано од darknes, февруари 07, 2012
ma kakvi kriminalci,banditi toa e poim,profesija.ovie se obicni jajari zemi begaj sistem.toa ti e od premnogu gledanje turski serii,ubo si gledaa spanskiu sapunici na vremeto.
...
напишано од ЗАГРИЖЕН ОХРИЃАНИН, февруари 06, 2012
ПОЧИТУВАН До загрижениот ( криминалец), случајно и Вие да не сте од оние душегрижници кои се засегнати од причина што ке морате редовно да ги плаќаѕте сметките за вода како што ги плаќате сметките за струја бидејки за неплатени 2 сметки следува исклучување. Преиспитајтесе дали сте Вие еден од тие криминалци што се од претходната елита што ја донесовте ПРОАКВА во ваква тешка состојба
...
напишано од До загрижениот ( криминалец), февруари 06, 2012
Очигледно коментаторот "ЗАГРИЖЕН ОХРИЃАНИН" се нашол во текстот во улога на еден од криминалците,профитерите па сега му пречи што едно вакво сценарио наместо на филм е многу блиску до реалноста и е веќе познато на вистински загрижените охриѓани.
БРАВО ЗА АВТОРОТ и за охридон...
.
напишано од bagra, февруари 06, 2012
koj ke strajkuvat,onaa sirota i uplasena rabotnicka klasa,sindikat postaven od istite onie koj ja prodavaat proakva,koj za volja na vistinata sostaven e od totalno nepismeni i servilni spodobi?TRBA NEKOJ DA GI OHRABRI!
НАУЧНА ФАНТАСТИКА
напишано од ЗАГРИЖЕН ОХРИЃАНИН, февруари 06, 2012
Почитувани од ОХРИДОН дефинитивно вие сте владин портал,а не независен.
Сите портали кои се независни на било кој текст, писмо, колумна и сите други текстови кои ги објавуваат ги истакнуваат имињата на авторите а не како Вие (афторот познат на редакцијава).
Ова Ви го пишувам бидејки текстов делува како да е напишан од Никола, доставен до Атанаско цензуриран и корегиран за овој град и даден на еден од нивните полтрони за да Ви го достави Вам и Вие како нивен сигурен медиум во целос го објавувате без автор.
Што се однесува врска текстов, истиов е испратен на погрешна адреса бидејки истиов требаше (афторот познат на редакцијава)да го испрати до Академијата за филм во Америка, па можеби дотичниот (афторот познат на редакцијава)ке беше награден со оскар за најдобро сценарио. Проблем е што сценариово ке го збуни жирито бидејки многу е тешко во кој жарн истово да се смести. Јас истово би го сместил во тешка траги комедија со големи примеси на фантастика, не научна фантастика него смо фантастика бидејки овде нема ништо научно.
Дотичниов (афторот познат на редакцијава) доколку е толку засегнат врска поскапувањето на водава, му се восхитувам на негоата магиооничарска моќ за справување со поскапената стуја, бензин и што уште не. Но, да не е од оние душегрижници кои се засегнати од причина што ке мораат редовно да ги плаќа сметките за вода како што ги плаќа сметките за струја бидејки за неплатени 2 сметки следува исклучување.
Бидејки во текстов дотичниов(афторот познат на редакцијава)некако истакнува предскажувачки способности, би го замол да предскаже кога ке ги плати сметките за струја комуналии, вода и останати сметки еден социјалец со 5 члено семејство со социјална помош од 1.650,оо Ден. и колку време истиот со своето семејство ке останат живи
LOPOVI
напишано од denis, февруари 06, 2012
DO KOGA BE VO GRADOV I DRZAVAVA ZA VAKVI RABOTI NA NIKOJ OD ODGOVORNITE VO VAKVI PRETPRIJATIJA VLAKNO OD KOSATA DA NE IM FALIT A SAMO GRAGANITE I VRABOTENITE KE GI TRPET POSLEDICITE???????? MORAT DA DOJT KRAJ NA OVA RABOTENJE NE NEKOJ POEDINCI ZA DOBROTO NA SITE MESTO NA TAKVITE DIREKTORI SE ZNAE KAJ IM E -PRAVO VO IDRIZOVO APSAANA
voda
напишано од ohrigani, февруари 06, 2012
ubo ni se pravi...malce e ova za nas...
pari pari
напишано од aps, февруари 06, 2012
dali vo ovaa nasa drzava ima zakon so koj vo poslednive osum godini ke se naprajt revizija na rabotenjeto na nase vodovod ili proakva i kolku iminja da se smenat eden e kriminalot ...... pod najhitno da sednit vo skutot na ramkoski ada placit na gradite na boskoski ova so ....go imat napraeno vo gradov ohrid ne e za osuda tuku za smrtna kazna zarem ke mu dozvolime ............uste vodata da ni e prodajt treba bez pardon i fizicki da go sprecime ako ne cel zivot ke kukame evo ni sansa da go sprecime vo ovoj slucaj ne ni treba nikoj za pomos sami ke go sprecime dosta ni e od zulumi na ovoj ...... neka barat pomoderni zatvori podobro ke go svatime a ne bolnici mu trebale
gola voda
напишано од petko, февруари 06, 2012
Origani svestetese.Da mu izlezime i so stapoj da gi izbrkame.Drugo ne zasluzuvaat.Gubrina.Bez oset.Vrabotenite neka streajkuvaat,da ne se kukavici.Prvi ke bidete otpusteni
.
напишано од proaqva, февруари 06, 2012
propalicite nema da uspeat,
monopol
напишано од svedok, февруари 06, 2012
Da imash MONOPOL a da si vo zaguba.Kade si ojdoa parite .SE iznapija . koj kako dojde.

...
напишано од Biljana, февруари 06, 2012
Cista vistina za vodata sto lakomi poedinci sakaat da ni ja zamatat !
...
напишано од Kire, февруари 06, 2012
GOLA VISTINA !!! Cestitki za avtorot
...
напишано од proaqva, февруари 06, 2012
TOP, tocno taka. Bravo za avtorot!!

Напиши коментар
намали | зголеми

busy
reklama547x60_copy
.
whiteline
Поважни телефони
Полиција - 192 Брза помош - 194
Пожарна - 193 Евн - 263 666
Автобуска - 260 339 АМСМ - 196
Аеродром Скопје
(2) 3148 333
Аеродром Охрид
252 820
Водовод - 250 122 Комуналец - 263 325
Центар за справување со кризи - 195
Организација на потрошувачи - 252 833
Црвен крст - 273 706
whiteline
ohridon-logo-malo
JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval